Speelkaarten

Met een pakje speelkaarten kun je je avonden vermaken. Er zijn leuke spellen voor één persoon, voor 2 personen en voor een groep, die kun je overal op het internet vinden. Er zijn echter ook minder bekende spellen die – omdat ze niet zo vaak worden gespeeld – extra leuk zijn! Daarom leg ik één van mijn favoriete kaartspellen hieronder uit.
 

Chinees pokeren

- Aantal spelers: 3 tot 5
- Doel van het spel: als eerste je kaarten kwijt zijn

Het spel: Alle kaarten worden verdeeld onder de spelers. Bij 3 spelers heb je dus een hele hand vol, bij 5 een stuk minder. Je kunt je kaarten kwijtraken door combinaties op te leggen (vergelijkbaar met poker en Yahtzee). De verschillende combinaties zijn:

- Enkele kaart – 1 kaart naar keuze
- Pair – 2 dezelfde kaarten (bijvoorbeeld twee heren).
- Three of a kind – drie dezelfde kaarten (bijvoorbeeld 3 vieren)
- Full house – 3+2 dezelfde kaarten (bijvoorbeeld 2 tweeën en 3 vrouwen)
- Straat – 5 opeenvolgende kaarten, waarbij de aas als 1 of als 11 mag fungeren

De kaarten hebben verschillende waardes: de laagste kaart is de 2, de hoogste de aas.
Dus even op een rijtje: 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – boer – vrouw – heer – aas.
Ook de kleuren hebben verschillende waardes, van hoog naar laag: ruiten – harten – klaver – schoppen.
De schoppen 2 is dus hoger dan de klaver 2.

Degene met de klaver 3 mag beginnen en diegene bepaalt welke combinatie hij wil opleggen. De volgende speler móet hoger opleggen. Legt de eerste een pair op, dan moet de volgende speler ook een pair (van hogere kaarten) opleggen. Wanneer hij geen pair heeft, moet hij zijn beurt passen. Wanneer niemand meer hoger kan, heeft de speler die als laatste opgelegd heeft, gewonnen. De pot wordt aan de kant geschoven en de ‘winnaar’ van deze ronde bepaalt de volgende combinatie. Wanneer je geen combinaties hebt (of deze wilt bewaren voor later), kun je ook een enkele kaart opleggen. Hier moeten dan de volgende spelers ook met enkele kaarten overheen, tot niemand meer hoger heeft.

Raak als eerste je kaarten kwijt en win met nul punten. De overige spelers tellen de kaarten die ze nog in hun handen hebben, waarbij de plaatjes (boer, vrouw, heer, aas) 10 punten zijn. Deze scores worden genoteerd en zo kun je zo lang doorspelen als je maar wilt.

Heb je nog vragen, stel ze gerust. Wat zijn jouw favoriete kaartspelletjes?

 

- Nynke