Als het op verlichting aankomt, is er ontzettend veel keus. Misschien zelfs wel zoveel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn lampen voor binnen en lampen voor buiten. Er zijn lampen met een E27 fitting en lampen met een GU10 spot. De ene is geschikt voor LED en de andere niet. En dan heb je ook nog eens lampen met een bewegingssensor en lampen die op zonne-energie werken. Help! Om jou door dit bos van verlichting te helpen, hebben we een paar belangrijke aandachtspunten voor je uitgekozen die we toelichten. Zo wordt deze keuze hopelijk wat makkelijker.

 

Wandlampen

Een wandlamp of muurlamp hangt aan de muur, dat spreekt voor zich. Maar hoe hoog moet je een wandlamp eigenlijk ophangen? Dat hangt ervan af wat voor soort verlichting je hebt. Als je een wandlamp met bewegingssensor hebt, dan is het van belang dat hij boven je hoofd hangt, anders kan hij niet goed beweging detecteren. Wandlampen zonder sensor kun je ook lager ophangen, bijvoorbeeld een halve meter van de grond. Daar zijn onze ‘down’ lampen ideaal voor; er schijnt een lichtbundel naar beneden langs de muur wat zorgt voor bescheiden en moderne verlichting. Dit kan buiten, maar ook heel goed binnen, bijvoorbeeld langs de trap of in de hal. Of wat dacht je van de lampen met onder en boven licht, de ‘up en down’ lampen. Die schijnen een lichtbundel omhoog en omlaag langs de muur. In onze categorie wandlampen vind je verschillende soorten en kleuren.

Bewegingssensor

De meeste lampen met bewegingssensor hebben een bereik van een paar meter. Dat is meer dan genoeg om ‘op tijd’ aan te springen bij beweging. Een te groot bereik is vaak ook niet gewenst, want dan springt de lamp bij iedere voorbijganger (of iedere kat of hond) aan. Een buitenlamp met bewegingssensor komt in veel situaties goed van pas. Als je in het donker thuiskomt bijvoorbeeld, is het fijn dat er automatisch een lamp aanspringt. Je hoeft dan niet in het donker naar je sleutels te zoeken. Maar ook voor je veiligheid is het fijn; inbrekers schrikken ervan als er ineens een lamp aan springt en zullen hun poging om in te breken hoogstwaarschijnlijk staken. Bekijk onze categorie buitenlampen met sensor om te zien welke jij het mooist vindt.

Wandlamp down sensor   

Wandlamp down sensor

Het verschil tussen schemersensor en bewegingssensor

Veel lampen hebben een schemersensor en/of een bewegingssensor, maar wat is precies het verschil? De naam zegt het eigenlijk al. Een schemersensor zorgt ervoor dat de lamp gaat branden wanneer het gaat schemeren en een bewegingssensor zorgt ervoor dat de lamp gaat branden als er beweging is gedetecteerd. Eigenlijk alle lampen met een bewegingssensor hebben ook een schemersensor: de lamp springt dan alleen aan wanneer er beweging is én wanneer het donker is. Ook zijn er lampen die zachtjes gaan branden als het donker wordt en feller worden wanneer er beweging wordt waargenomen, zoals onze bestverkochte lamp; de solar LED eco wandlamp.

Wandlamp down sensor   

Wandlamp down sensor

Solar verlichting

Als je zoekt naar energiezuinig en milieuvriendelijke verlichting, dan kun je kiezen voor LED lampen. Maar lampen op zonne-energie zijn nog veel beter voor het milieu (en voor je portemonnee). Solar verlichting is niet afhankelijk van externe stroomvoorzieningen of vervuilende batterijen. De lamp laadt zichzelf op met zonlicht. Kabels zijn overbodig! Er is heel veel verlichting op zonne-energie verkrijgbaar. Zo hebben wij bijvoorbeeld de solar wandlamp met bewegingssensor, de solar lampion en de solar lichtslinger. Denk er met solar verlichting wel aan dat het zonnepaneeltje voldoende zonlicht krijgt. Onder een afdakje of binnen zal hij niet kunnen opladen en dus ook niet kunnen branden. Bekijk onze categorie solar tuinverlichting voor alle lampen op zonne-energie.