Zelf je riem op maat maken

Een riem is een mooi én handig accessoire als het gaat om kleding. Door een riem te dragen geef je je outfit net even die extra klasse. Daarnaast is een riem gewoon super handig voor die broek die eigenlijk net iets te ruim is. Riemen zijn verkrijgbaar in verschillende taillematen, bijvoorbeeld 95 of 105 cm. Maar hoe weet je nou welke jij moet hebben, en wat nou als je er precies tussenin zit?

De eerste stap is: meet je taille op. Dit kan gewoon met een rolmaat. Kom je op 103 uit, dan kies je natuurlijk een riem van 105 cm. Kom je op 100 uit, dan ga je twijfelen… Wat je in zo’n geval het beste kan doen is gaan voor de langste riem en hem zelf korter maken. Dat is echt niet zo moeilijk als het lijkt!

Let op: je kunt alleen riemen zelf korter maken als ze een schroefbevestiging hebben zoals op onderstaand plaatje.
 

Riem met gesp

 

Benodigdheden

- Schroevendraaier (met min-kop)
- Potlood/pen/stift
Gaatjesmaker
- Sterke schaar


Volg nu dit stappenplan om gemakkelijk zelf je riem in te korten. Tip: als je niet helemaal zeker bent van je zaak, haal dan niet direct een te groot stuk van je riem af. Je kunt beter twee keer een klein stukje eraf halen dan per ongeluk een te groot stuk ineens.

1. Doe de te grote riem om en zet een stipje met potlood of pen op de achterkant van de riem op de plaats waar het gaatje eigenlijk zou moeten zitten.
2. Doe de riem af en leg alle benodigdheden klaar.
3. Meet het punt vanaf het door jou gezette stipje tot het middelste gaatje van de riem. Dit doe je zodat je zo’n flapje overhoudt, en zodat je altijd wat speling houdt. Wat je nu gemeten hebt, is het stuk dat je wilt inkorten.
4. Maak het schroefje los en leg de gesp van de riem even aan de kant. Zorg dat je het schroefje niet kwijtraakt!

Riem schroefje

5. Meet nu vanaf het rechte stuk (waar je de gesp vanaf hebt gehaald) het stuk dat van de riem af moet worden gehaald. Zet een streep en knip het af.
6. Maak een nieuw gaatje waar je de gesp met het schroefje opnieuw kunt bevestigen. Dit kun je heel handig doen met een gaatjesmaker voor riemen.
7. Zet de gesp weer aan de riem vast en draai het schroefje goed aan. Klaar is je riem op maat!

 

Door: Nynke